16 Mayıs 2011 Pazartesi

akrilik boya

1. Akrilik boyalarla birlikte medium kullanılmak zorundamıdır ?(Özellikle Glazing aşamasında ) ya da sadece su yeterlimidir ? ikisinin arasındaki fark nedir ?
Akrilik boya ile Glazing yaparken, Glossy Akrilik Mediumun suya oranla daha kesin ve kalıcı sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Su akrilik boya içinde bulunan binder (yapıştırıcı ) maddeleri direkt etkilediği için daha mat bir akrilik boya elde edilir. Glossy Akrilik Medium ise bu duruma karşı içerisinde bir miktar binder bulundurur. Medıum ile karışan boyanın renk yoğunluğu korunduğu gibi parlaklığıda istenilen oranda sabitlenir. Özellikle boyanın çok ince kullanılması gereken durumlarda Glossy Akrilik Medium kullanımı tavsiye edilir.


2.Gel ( Jel ) medium hangi miktarda boyayla karıştırılması gerekir ?

Akrilik Medium,Gel Medium, (jel) Heavy Gel Medium ( yogun jel ) Extra heavy gel medium istenilen oranlarda boyayla karıştırılabilir bir kullanım sınırı yoktur.



3.Akrilik Boya ile Yağlı Pastel karıştırılarak kullanılabilirmi ?
Akrilik boyanın kullanımını sınırlayan etmenlerin başında, Bu tür boyaların yağlı yüzeylerde yapışkanlık oranlarının düşmesi gelir . Elbette Akrilik boya ve yağlı pastel istenilirse karıştırılıp kullanılabilir. Lakin, Akrilik boyaların, yağlı pasteller üzerinde kullanılması önerilmez. Akrilik boyanın üzerinde kullanılan Yağlı pastel ise herhangi bir probleme yol açmaz. Yağlı pastel, yağlı boyalar Ya da akrilikler gibi boyanın kirlenmesini engelleyen bir film tabakası oluşturmaz eğer yeterli koruma koşulları oluşturulmazsa Yağlı Pastelle yapılan resimlerin zarar görmesi kuvvetle muhtemeldir. Yeterli koruma koşullarını oluşturmak için ise Yağlı pastellere özel olarak formüle edilen Talens Oil Pastel verniğini kullanmakla mümkün olabilir. Bu vernik su bazlıdır ve genelde yağlı pastel verniklerinde sorun teşkil eden köpürme problemi ortadan kaldırılmıştır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Oil Pastel Varnish, final verniği olarak kullanılmamalıdır. İlerde karşılaşılabilecek herhangi bir restorasyon çalışmasında bu verniğin resim yüzeyinden, resme zarar vermeden sökülmesi oldukça zahmetlidir ve çok zaman mümkün olmamaktadır. Final verniği olarak solvent bazlı vernikler kullanılmalıdır.




4. Neden Akrilik boyalar kururken bir miktar kararırlar ?
Akrilik boyalar Ya da akrilik mediumlarda kullanılan binder (birleştiriciler) suda ayrışabilen akrilik reçine partikülleri içerir. Su ile karişan binder hafifce beyazlar. Kurumaya sürecinde suyun buharlaşması sonrası Akrilik reçinesi partikülleri tekrar bir araya gelir ve renksiz transparan bir film tabakası oluşturur. Ve beyaz renk kaybolur. Bu sebepten dolayı Akrilik boyalar kururken hafifce kararırlar. Bu durumun önüne geçmek için Akrilik Medium kullanılmalıdır. Akrilik medium yaş Akrilik boyayla karıştırıldığında renkte hafif bir açılma görülür ama kuruma sonrasında, boya saf renk konsantrasyonuna kavuşacaktır.



5.Neden fırça vuruşları kuruduktan sonra kısmen kaybolur ?
Akrilik boya içinde, suyla ayrışan akrilik reçinesi partikülleri vardır .Kuruma sürecinde buharlaşan su, boya katının yoğunluğunu azalttığı için fırça vuruşu izlerinde hafif bir seyrelme görülür.
Bu durum için özel olarak formüle edilen ROYAL TALENS 040 ACRYLIC THICKENİNG MEDİUM (Akrilik kalınlaştırıcı) bu soruna çare olabilecek nitelikte bir üründür. Akrilik boyaya çok az miktarda konulan thickening medium, boyanın ışık haslığını, opak niteliğini Ya da renk konsantrasyonunu hiçbir şekilde etkilemeden olduğundan çok daha yoğun bir kıvama getirir. Fırça vuruşları önemli ölçüde belirginleşir ve boyanın glossy ( parlaklık ) oranı düşer. Talens Medium gel (jel) ürünleri ile istenirse boyanın parlaklığı Ya da matlığı dengelenebilir.Gel Medium Rembrand Ya da Van Gogh akrilik boyayla aynı Amsterdam akrilik boyadan ise biraz daha fazla yoğundur Lakin gel medium yukarda bahsi geçen boyalardan daha uzun sürede kurumaktadır. Üç farklı derecede üretilen Medium jeller fırça izlerini de üç farklı derecede etkiler. Örneğin Heavy medium gel kullanımı çok kalın boya katlarında Ya da keskin resim kurgularında çok büyük oranda kullanım kolaylığı sağlar.


6.Akrilik boyalar airbrush (Boya Tabancası ) ile kullanılabilirmi ?
Bütün akrilik boyalar, eğer yeterli viscosity (yapışkanlık) oranında inceltilirse airbrush ile kullanılabilir.


7.Akrilik boyayla birlikte kum, ağaç, kağıt vb. Gibi yardımcı materyaller en etkili hangi biçimde kullanılır ?
Akrilik boyalar ve akrilik boya mediumları yüksek yapışkanlık oranları sebebiyle hertürlü malzemeyle kullanılmak için çok elverişlidirler. Akrilik boyanın yapışkanlık derecesini engellememek için kullanılacak olan malzemeler yağ içermeyen ve gözeneksiz yapıya sahip tutkallarla yapıştırılmalıdır. Extra materyallerle çalışmada en verimli yöntem kullanılan materyalin akrilik mediumlarla kaplanmasıdır özellikle emicilik özelliğine sahip kağıt ahşap gibi malzemelerde kaplama uygun çalışma zemini hazırlar lakin eger kullanılan malzemenin doğal renginden veya dokusundan da faydalanılmak isteniyorsa bu durumda en etkili yol gel medium kullanmaktır.


8.Akrilik boya yağlıboya zeminde kullanılabilirmi ?
Akrilik boyalar su bazlıdır ve yağlı zeminlerde kullanılamazlar. Lakin yeterince inceltilirse Akrilik ile boyanmış zemin üzerinde Yağlı boya kullanılabilir.

9.Hızlı kuruyan Akrilik boyalar `ALLAPRİMA` (wet in wet) tekniğinde kullanmak için uygunmudur ?
Kuruma süresi ACRYLIC RETARDER 070 ile uzatılabilir. En fazla % 5 oranında kullanılması gereken retarder kuruma süresini %20 uzatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder